در شهرستان نقده اكثر موقوفات مربوط به مدارس و مراكز بهداشتي متعلق به وي بوده و گسترش فرهنگ و آموزش و پرورش در نقده مرهون موقوفات اوست چرا كه فردي بود بخشنده و عليرغم تعلق به طبقه خوانين و فئودالهاي سولدوز، با رعيت خوب رفتار ميكرد.
همچنين وي در جريان انقلاب اسلامي، اولين رئيس شوراي انقلاب در نقده هم محسوب ميشود. بوزچلو در سال 1368 در تهران وفات يافت و به علت ارادت به خاندان ائمه در قم مدفون شده است.
نمونهاي از اشعار توركي وي كه خطاب به رضاشاه در اعتراض به فراخواني او به خدمت نظام وظيفه اجباري سروده است:
«شاها عرض ايلهميشم عرضيمي پست ايلهميشم
چكيـب ارباب رجـوع گـؤر نئـجه بـازاره مني
مملـكت بيـر- بيـره دَييميـش آدي تـجديـد نظر
كيمسهني توتماق ايچون سالديلار آزاره مني
حاقي هئچ كيمسه سوروشماز، نهقدر يوخدو پولون
گتيـريبـلر بـورايـا سـاتـماغـا دينـاره مني
نـهدي قانـون عدالـت؟! آدي وار، شـهـرتـيوار
دوزونو سـؤيـلهييـرم گـر چكـهلـر داره مني
«بـوزچـالو» بسـدي بو قـدر ايلمه آه ايله فغان
حاضيـرام خديمت ايچـون قوي گليب آپاره مني»
يوسف قهرمانپور (متولد 1298شمسي)
استاد يوسف قهرمانپور در سال 1298 شمسي در نقده متولد شد و تحصيلات اوليه خود را در مكتبخانههاي قديم سولدوز كسب نمود و سپس در مدارس نوين كه به تازگي در سولدوز مفتوح شده بود ادامه تحصيل داد و مدرك ششم ابتدايي خود را از اين مدارس اخذ نمود و در سال 1318 به عنوان معلم به استخدام اداره معارف وقت (فرهنگ و آموزش و پرورش بعدي) درآمد و به علت سواد بالاي خود يكي از معلمين و فرهنگيان تأثيرگذار در امر تعليم و تربيت منطقه گرديد كه شاگردان با قدر و قيمتي چون دكتر امير هوشنگ مهريار و ديگران را پرورش داده است. ايشان علاوه بر شغل معلمي، به عنوان يكي از مديران نمونه در زمان خدمت خود محسوب ميشود. وي مدت 7 سال در خدمت آموزش و پرورش وقت مانده و بعداً بنا به دلايلي درسال 1326 شمسي از اين شغل استعفا نمود و به شغل آزاد پرداخت، با اين حال در طول زندگي پرمايه خود از مطالعه، تحقيق و تطبع لحظهاي باز نماند و حاصل آن گردآوري لغتنامه بزرگ توركي به فارسي و نيز فرهنگ عامه ايل قاراپاپاق ميباشد، علاوه بر اين آثار، برخي از مقالات وي در نشريات پيام سولدوز و ارمغان آذربايجان چاپ شده و نيز در باره گوشهاي از زندگينامه و جايگاه وي و اثرش «فرهنگ عامه ايل قاراپاپاق»، توسط استاد محمدعلي فرزانه در فصلنامه تركي – فارسي «وارليق» مقالهاي درج شده است. بايد اشاره كرد كه يوسف قهرمانپور يكي از افراد صاحبنظر در زمينه تاريخ و فرهنگ منطقه سولدوز به شمار ميآيد.
يوسف قهرمانپور دستي نيز در شعر دارد و اغلب اشعار سروده وي به زبان توركي است كه ويژگي عمده شعر توركياش استفاده از لغات بكر و ناب توركي قاراپاپاغي ميباشد - كه متأسفانه به علت عدم اطلاع و استفاده نسل حاضر از اين گنجينه لغات توركي، روز به روز رو به فراموشي ميرود- در اينجا نمونه شعر وي به نام سولدوز آورده ميشود:
سولدوز
سولدوزام بيرجه دنيز آغجا دوزوم وار
چئورهمده ياشيل باشلي داغيم، بيرجه دوزوم وار
يئمهيه بول يئمهلي، قيرميزي، آغ آلما اوزووم وار
شيشلييه ائركهجيم، پؤرتمهيهده ياغلي قوزوم وار
گئيمهيه آل قوماشيم، تيرمه يئليم ناغدا دوزوم وار
ياشاييش دادلي، گؤزهل اولماغيناايسه سؤزوم وار
چاليب چاغريما اوچون, چوخ هاوالي نغمه سؤزوم وار
شانلي، شؤكتلي، ائليمده نه گؤزوم وار
داغ ياشيل باشلي، طبيعت گول اكيب لاله اكيبدير
سينهم اوستونده گؤررسن بير« گادار» آدلي سو چكيبدير
چؤلومه رنگ به رنگ فرش و گئبهلر دوشويوبدور
يارادان ال ـ گؤزون آچ، گؤر نه ياراديبدير, نه ائديبدير
سايسيز باغ باغچالاري چوخ باجاريقلا, بئجهريبدير
باخاسان هر ياني نرگيزـ بنؤوشه قيزيل گول بورويوبدور
دئيهسن لئيلي گليب سانكي بورالاردان اؤتوبدور
يا دا شيرين، اَييلهنيبدير بولاغيندان سو ايچيبدير
كهلييم وار گؤزل چيل داليندا فرهلي
سورولر هر يانا باخسان گؤزه چارپار قارالي
بوللو بال بلهييم، ياغلي، قايماق، كرهلي
اركينيم بول, خايانيم باخان گؤزلر برهلي
دئيير اوغلان يوبانما دور گهتير سن، خرهلي
چوخ كولك گؤرموشم نه دئييم بوندان ايرهلي
اورهييم شادي قاراپپاق ائليني من گؤرهلي
باجاريقلي ائليمه قيزلي و اوغلانلي سالام
بوندان آرتيق نه سؤزوم وار، نه گؤزوم واردي بالام
دكتر مسعود ناصري: (متولد1336 هـ .ش)
«مسعود ناصري در سال 1336 در نقده در يك خانواده فرهنگي بدنيا آمد تحصيلات ابتدايي و متوسطه خود را به ترتيب در پيرانشهر، اشنويه، اروميه و تهران طي نمود و ديپلم متوسطه خود را در رشته رياضي از دبيرستان خوارزمي تهران گرفت سپس در رشته مهندسي مكانيك از دانشگاه شريف به اخذ مدرك ليسانس نايل آمد.
جهت ادامه تحصيل به كشور انگلستان رفت و از كالج كوئينمري دانشگاه لندن فوق ليسانس علوم و مهندسي راكتورهاي اتمي را اخذ نمود و نيز ديپلمهاي تحقيقاتي مهندسي هواپيما از كالج سلطنتي علوم، فنون و پزشكي دانشگاه لندن اخذ كرد و دكتراي آئروناثيك را از همين كالج گرفت. همچنين فوق دكتراي روشهاي عددي در معادلات ترانسپورت را از مركز تحقيقاتي NPTEC CCEGB- بريتانيا و ديپلماي پزشكي هميوپاتي1 را از كالج هميوپاتي انگلستان دريافت نمود و مدت سه سال در پروژههاي ناساي ايالت متحده روي طرحهاي آيروديناميك كار نمود و عضو چندين انستيتوي علمي نيز ميباشد. از سال 1373 استاديار قراردادي دانشكده فني دانشگاه اروميه بوده است و براي نخستين بار در ايران دورههاي كوتاه مدت هميوپاتي را در دانشگاه اروميه و دانشگاه آزاد اسلامي تهران برگزار نمود.
دكتر ناصري از سال 1379 به انگلستان مهاجرت و مقيم لندن شدهاند. از تأليفات و نظريات اين انديشمند فرهيخته:
ـ كتاب كوانتوم، عرفان و درمان ( تهران ـ نشر اشرافيه 1375) ـ بنيانگذار شعور ماده در دنيا.»
علاوه بر موارد ياد شده، بايد اشاره كرد كه: دكتر ناصري كتابهاي صفر(لوح پيدايش جهان 10بعدي) و روابط حاكم بر فراكتالهاي ماترس فضا- زمان در انگلستان را تأليف كرده و تاكنون مقالات متعدد پژوهشي و علمي در نشريات داخلي و خارجي به چاپ رسانده و فعاليتها و عناوين زير را نيز دارا ميباشد:
1- راه اندازي و اداره سيميلاتورهاي دانشكده زرهي شيراز در سالهاي 1359 و1361 بعد از خروج مهندسين خارجي به دنبال وقوع انقلاب اسلامي.
2-عضو هئيت علمي دانشگاه مكانيك اروميه در سالهاي 1373- 1363.
3- محقق كالج كوئين مري دانشگاه لندن (1999- 2000) تحقيق بر روي محاسبات كامپيوتري زير دريايي ...
4- تحقيق در مركز هستهاي اصفهان در سالهاي 1362- 1363.
5- بنيانگذار پزشكي هوميوپاتي در ايران. و ارايه كننده مدل موناديك فضا- زمان.6- دانشمند تحقيقاتي در مركز تحقيقاتي NPTEC.(1998- 1992)
7- دانشمند تحقيقاتي در شركت تحقيقاتي پرفسور اسپالدينگ (1992- 1989).
8- عضو دانشكده هوا - فضا كالج سلطنتي علوم و فنون دانشگاه لندن.